میومهای رحمی چیست و روش های درمان

میومهای رحمی چیست و روش های درمان
0 ۶۲۵

میوم یا فیبروم رحم چیست؟

میومهای رحمی چیست و روش های درمان – فیبروئید یا فیبروم رحم زایده غیر سرطانی در رحم است که اغلب در سالهای باروری ایجاد میشود. نام دیگر فیبروم، میوم است. میومهای رحم خطر سرطان رحم را افزایش نمیدهند و تقریبا هیچوقت به سرطان تبدیل نمیشوند.

دامنه اندازه فیبروم از یک جوانه ریز که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست تا توده های بزرگی که باعث بزرگی و تغییر شکل رحم میشوند میتواند باشد. شما ممکن است تنها یک فیبروم رحم داشته باشید و یا چندین فیبروم در رحمتان ایجاد شود. در موارد شدید فیبرومهای متعدد باعث بزرگ شدن ابعاد رحم میشوند به طوری که ممکن است رحم به قفسه سینه رسیده و باعث اضافه وزن شود.

بسیاری زنانی که فیبروم دارند بدون مشکل زندگی میکنند و علائمی ندارند. اما گاهی اوقات فیبروم ممکن است علائمی هم ایجاد نماید.

علائم و نشانه های فیبروم رحم چیست؟

همان طور که گفته شد در بسیاری از موارد هیچ علامتی ندارد اما در کسانی که علائم ایجاد میکند، بسته به این که محل آن کجاست، اندازه آن چقدر است و چند فیبروم تشکیل شده است علائم متفاوت است. شایعترین علائم فیبروم رحم عبارتند از:

  • خونریزی های شدید در زمان پریود
  • طول کشیدن پریود بیش از یک هفته
  • فشار یا درد در ناحیه لگن
  • تکرر ادرار
  • تخلیه نشدن کامل مثانه
  • یبوست
  • کمردرد یا پادرد

در موارد نادر هنگامی که فیبروم رشد میکند خون رسانی به آن متوقف میشود و سلولهای میوم استحاله می یابند.
که این وضعیت درد شدیدی ایجاد مینماید. در سمت راست فیبروم ساب سروزال و در سمت چپ در بالا فیبروم اینترامورال و در پایین فیبروم ساب موکوزال نشان داده شده است.میومهای رحمی چیست

انواع فیبروم رحم چیست؟

فیبرومها بر اساس محل تشکیل، تقسیم بندی میشوند:

  • فیبروم اینترامورال: در داخل دیواره عضلانی رحم رشد میکند
  • فیبروم ساب موکوزال: در زیر لایه داخلی رحم تشکیل شده و به داخل حفره رحم برامدگی پیدا میکند
  • فیبروم ساب سروزال: در لایه بیرونی رحم تشکیل شده و به بیرون برامدگی پیدا میکند

چه عواملی منجر به تشکیل فیبروم در رحم میشوند؟

پزشکان علت تشکیل فیبروم را به خوبی شناسایی نکرده اند اما تحقیقات و بررسی های بالینی عوامل زیر را در بروز آن موثر نشان میدهند:

  • تغییرات ژنتیکی: بسیاری از فیبرومها حاوی تغییراتی در ژنهایی هستند که از سلولهای نرمال عضله رحم تفاوت پیدا کرده اند
  • هورمونها: استروژن و پروژسترون دو هورمونی هستند که رشد دیواره رحم در هر سیکل قاعدگی را موجب میشوند تا بدن برای بارداری آماده شود. به نظر میرسد این هورمونها در رشد فیبروم نیز تاثیر دارند.
  • عوامل رشد: موادی که به بدن در حفظ بافتها کمک میکنند مانند فاکتور رشد شبه انسولین، میتوانند بر رشد فیبروم تاثیر بگذارند.
  • ماتریکس خارج سلولی (ECM): ماتریکس خارج سلولی موادی هستند که باعث میشوند سلولها به هم بچسبند (مانند سیمان بین آجرها). ماتریکس خارج سلولی در فیبروم افزایش یافته و باعث فیبری شدن آنها میشود. همچنین فاکتورهای رشد را ذخیره کرده و باعث تغییرات زیست شناختی در خود سلولها میشود.

آیا یائسگی تاثیری بر فیبروم دارد؟

فیبروم حاوی گیرنده های استرژن و پروژسترون بیشتری نسبت به سلولهای طبیعی عضله رحم می باشد. فیبرومها معمولا پس از یائسگی به علت کاهش تولید این هورمونها، کوچک میشوند.

فیبروم رحم چقدر رشد میکند؟

الگوی رشد فیبروم های رحم متغیر است. گاهی اوقات به کندی و گاهی خیلی سریع رشد میکنند و گاهی نیز مدتها در همان اندازه می مانند. برخی از فیبرومها جهش رشد دارند و برخی خود به خود کوچک میشوند.

آیا فیبروم با زایمان از بین میرود؟

بسیاری از فیبرومهایی که در دوره بارداری ایجاد شده اند، پس از زایمان کوچک شده یا از بین میروند و رحم به اندازه طبیعی خود برمیگردد.میومهای رحمی چیست

فیبرومها در حاملگی چه عوارضی دارند؟

فیبروم معمولا ضرری ندارد و معمولا هیچ مشکلی در بارداری ایجاد نمیکند. اما گاهی باعث درد یا ناراحتی میشود و عوارضی مانند کاهش گلبولهای قرمز خون (به دلیل از دست دادن خون زیاد) و در نتیجه کم خونی میشود.

همچنین در موارد کمتر شایع، ( به خصوص در مورد فیبرومهای ساب موکوزال) ممکن است اختلالی در باروری ایجاد شده یا در فرایند بارداری عوارضی به وجود بیاورد.

دکتر صدیقه اخوان طبیب
مطب:  خ ولی عصر، کمی پایین تر از میدان ولی عصر کوچه ولدی پلاک ۲۶ طبقه اول
02188929353
02188938793

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.